<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1640739792862602&ev=PageView&noscript=1" />
Mijn Account

Waarschijnlijk heb je deze claim wel eens gehoord of gelezen: "Bij mobiliteit richten de meeste mensen zich op de vijf procent van de tijd die auto's bewegen. Maar de gemiddelde auto staat 95% van de tijd stil". De vraag is: waar komt dit getal vandaan? 

Een post door Paul Barter biedt 3 bronnen die allemaal wijzen op 95% stilstand. Laat me svp weten als je meer recente data punten hebt!

Bron 1: op basis van het aantal auto's, het aantal autoritten en de gemiddelde duur van autoritten: een verslag van de Britse RAC Foundation gebruikt deze methode gebaseerd op de data van de Britse National Travel Survey (NTS) (zie p.23): "... Er zijn ongeveer 25 miljard autoritten per jaar, en met ongeveer 27 miljoen auto's, suggereert dit een gemiddelde van iets minder dan 18 reizen per auto per week. Aangezien de duur van de gemiddelde auto reis ongeveer 20 minuten is, is de typische auto slechts 6 uur per week in gebruik. Voor de resterende 162 uur is het stil – geparkeerd". 

Bron 2: Op basis van de tijd besteedt door chauffeurs aan rijden en uitgaande van één auto per bestuurder. In de 1995 Nationwide Personal transportation Survey (NPTS) van het Amerikaanse Department of Transportation blijkt dat de gemiddelde tijd die bestuurders doorgebracht met rijden was 73 minuten (1,2 uur). Ervan uitgaande dat één auto één chauffeur heeft (waarschijnlijk voor de Amerikaanse context), geeft dit 5% als de tijd die elke auto in beweging is. 

Bron 3: autokilometers per auto en de gemiddelde snelheden. De gemiddelde tijd per auto in beweging is het aantal auto km per jaar, gedeeld door de gemiddelde snelheid. Laten we eens kijken naar de 1995 UITP Millennium Cities Database. Het gemiddelde percentage van de tijd dat auto's geparkeerd stonden voor de 84 steden in die studie was 95,8%. Ze waren meestal in beweging voor 1.02 uur per dag. 

Conclusie? "Het autobezit is zeer inefficiënt. Grote besparingen zijn mogelijk in het ruimtebeslag door geparkeerde auto's en de kosten van autobezit als we erin slagen de alternatieven, waaronder het autodelen, een massamarkt fenomeen te maken". En wij als autodelers zijn het daar volledig mee eens.

Wil je weten hoe 'autodelen bij het vliegveld' werkt? In deze video laten we zien hoe het gratis parkeren bij Schiphol en Eindhoven Airport in zijn werk gaat. Hier kan je een gratis parkeerplaats aanvragen. Ook de Consumentenbond is positief over ParkFlyRent.